keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Tuotekuvausta - metalli

Tässä aluksi ensin koulussa otetut pari kuvaa ensin veitsestä ja sitten haarukasta ja lopuksi kotona otettu kuva sormuksesta. Veitsi ja haarukka otettiin Hongkong tuotekuvaus-teltassa ja sormus kuva lasipöydän päällä. Sormuskuvan vasenta alareunaa olisi voinut korjata, mutta aika ei taaskaan riittänyt. Sormuskuva otettu 50 mm kiinteällä objektiivilla kiinnitettynä 1,5 kertaiseen telekonvertteriin aukon ollessa 6,3 valotusajan 1/40 sek ja ISO 160. Lopullinen kuva alle 1/10-osa alkuperäisestä kuva-alasta.


Ja sitten vielä kuva tuotekuvauksesta koululla. Jari kuvaa ja selostaa, innokkaina kuuntelijoina Eva, Riitta ja Irja.


keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Tuotekuvausta - lasi

Tässä kokeiltiin niin edullista settiä kuin mitä itse keksin, kuitenkin niin, ettei täytynyt askarrella käytännössä mitään. Kaikki tarpeellinen IKEAsta alle 20 eurolla. Alimmaksi kirkas läpikuultava kannellinen muovinen vaatelaatikko (,johon sai yhden hehkulampun valaisemaan tuotetta alhaalta). Sitten Skubb vaalea polyester vaatelaatikko (31*33*34 cm), jonka taakse pari 20 W energiansäästölamppua. Ainoa, mikä oli ennestään oli Hongkong setin vaalea kangas, jonka laitoin laatikon sisään.

Valotusaika jäi aika lailla pitkäksi eli 0,6 sekunttia, aukko 13 ja ISO 125. Haeskelin sopivaa syvyysterävyyttä, melko lähelle pääsin omasta mielestäni mutten ehkä ihan maaliin. Toinen asia, mikä oli vaikeaa, oli se, että mariskooli jäi hieman kaltevan pinnan päälle, enkä meinannut millään saada kuvaa täysin suoraan (eikä se taida olla sitä vieläkään, mutten osaa sitä suoristaakaan). Jalan heijastuksistakin olisi hyvä ollut päästä eroon, mutta aika ei tällä kertaa riittänyt. Jos olisin kuvannut alempaa, heijastukset olisivat vähentyneet ja ehkä poistuneetkin, mutta jo nyt tuli kuvattua hieman liian alhaalta, joka näkyy siinä, ettei yläreuna muodosta sellaista kaunista ellipsiä, mikä olisi mahdollista.

Jatkoa seuraa, mutta tässä aloitus.

perjantai 12. marraskuuta 2010

Tuotekuvausta - sormus - ennakkona

Tuli tässä olosuhteiden salliessa kokeiltua sormuksen kuvaamista, vaikkei vielä opetusta olla saatukaan. Käytössä oli edelleen pienten esineiden kuvausteltta.

Tässäkin tuli jo opittua kantapään kautta seuraavien asioiden tärkeys / aikaansaamisen vaikeus:

* sopiva syvyysterävyys
* sopiva alusta sekä sen osalta, että pitää tuotteen oikeassa asennossa ja ei aiheuta värivirhettä tuotteeseen

Ei ihan onnistunut, mutta tästä on hyvä aloittaa ensi viikolla. On tullut ainakin todettua se, ettei ole helppoa.

kiinteä 50 mm 1,5 telekonvertterilla, valotusaika 1/3 s, aukko 8, ISO 100, värilämpötila 3050 K, kaukolaukaisin


torstai 11. marraskuuta 2010

Tuotekuvausharjoittelua - tehtävä 6 - jatkoa - koulussa otetut kuvat

Ja sitten koulussa otettuihin kuviin. Nämä käytännössä suoraan kamerasta, lähinnä valkotasopainoa on säädetty. Taustaa olisi voinut tasoitella ja poistaa näkyviä taitteita tms., mutta ei ehdi tälläkään kerralla.


Kannussa näkyy pienempiä esineitä selvemmin taustan valaistuksen epätasaisuus. Ei olisi kauaa kestävä tehtävä vähentää epätasaisuutta Photoshopilla.


Lompakosta oli vaikeampi saada hyvin hahmottuva kuva kuin vetoketjullisesta kukkarosta. Vetoketju auttaa jotenkin nopean mielikuvan saamisessa.


Kun mietin samalla, kun kirjoitan, niin mieleen tulee sekin muutos, että taustat voisi vetää aivan valkoiseksi, jolloin tuote tulisi ehkä paremmin esiin (eikä kankaan taitteista tai muista olisi kiusaa).

Kun tuli tässä katsottua Raimon erittäin hyvin valotetut kuvat täytyi tässä kokeilla kahden viimeisen kuvan säätöä niin, että tausta on vaaleampi. Tämä tapahtui säätämällä RAW:ssa valotusta +1 aukkoa. No kiiltoa tuli joihinkin kohtiin ymmärrettävästi lisää, mutta lopputulos parani.




keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Tuotekuvausharjoittelua - tehtävä 6

Harjoittelimme tuotekuvausta eri välinein ja valaistuksin.

Tässä Martin vinkin pohjalta ostamani pienten esineiden kuvausteltassa kotona ottamiani kuvia. Aikaa ei tullut käytettyä paljoa, samoilla säädöillä kaikki. Hienosäätöä voisi tehdä, nyt ei vain aika antanut siihen mahdollisuutta. Mielenkiintoinen havainto, että kun kuvasin hieman isompaa esinettä, alkoi valo vuotaa sivuilta, vaikka valaisimet eivät olleet suoraan kuvassa. Kun siirryin kauemmas ja käytin pidempää polttoväliä, niin valovuoto tuli kuriin, mutta pidemmän polttovälin ja  1/3 sekunnin takia jokainen kuva oli tärähtänyt vaikka käytin jalustaa. Eli tähän käytän sitten jatkossa kaukolaukaisinta.

Nämä siis pikaisesti ja jatkoa seuraa (mm. koululla otettuja kuvia ja kotona eri värisillä taustoilla).


Ensimmäinen kuvatuista oli vaimoni sisareltaan syntymäpäivälahjaksi saama keramiikkaesine.


Sitten oma muistoesine synnyinmaastani eli Australiasta noin 50 vuoden takaa eli koalakarhu (kuulemani ja muistamani mukaan tehty kengurunnahasta). Muistoesine ei ole enää ihan uudenveroisessa kunnossa.


Tässä puolestaan rauhallisen suostuvaisena mallina on tyttäreni noin 15 vuotta sitten perhepäivähoitopaikan hiihtokilpailusta saama palkinto.

tiistai 2. marraskuuta 2010

Kuvausharjoittelua - normi / ihanne / ei koskaan

Tehtävässä piti harjoitella ehkä voimauttavan valokuvauksen innoittamana kuvasarjaa, joista ensimmäinen kuvaisi omaa normaalia olotilaa, seuraava ihannekuvaa/-tilaa ja viimeinen ei-koskaan kuvaa/tilaa.

Pääsin ensin kuvaamaan Riittaa burkassa. Ensin tuli harjoiteltua suoralla salamalla, sitten katon kautta - kummassakin se ongelma, että kasvot valaistuvat ymmärrettävästi liian tasaisesti. Sitten lopuksi pikkusalama jalustalle ja kuvaajasta katsottuna Riitasta vasemmalle ja valaisu pelkästään katon kautta ja näin saatiin omasta mielestäni ihan kohtuullinen valaisu yhdellä pikkusalamalla.


Sitten omiin kolmen kuvan kuvasarjaan, jotka kaima Ari kuvasi.

Olin ensin miettinyt suurempaakin eroa eri kuvien välillä esim. rekvisiitan osalta, mutta päädyin sitten joko hyvästä syystä tai laiskuuttani (tai molemmista) siihen, että merkittävin ero kuvissa voi olla omassa mielentilassa. Normi on normi ilman sen kummempia selittelyitä, ihanne vastaa ajatustani hyvästä levollisesta hetkestä ja ei koskaan on sellainen, jossa olen äärimmäisen vihainen / raivostunut. Riitan kommentien mukaisesti kirjan lukemis -kuva toimi paremmin niin, että katse on kameraan eikä kirjaan.



maanantai 25. lokakuuta 2010

Muotokuvausharjoittelua

Harjoiteltiin muotokuvausta studiovaloilla ja pikkusalamailla sekä erilaisilla taustoilla.

Antin kuvat, joista tässä mukana on yksi, onnistuivat mielestäni hyvin.



Anun osalta kasvojen eri puolien välille jäi  turhan suuri valoisuusero sekä ensimmäisen kuvan taustasta näkyy liikaan yksityiskohtia (liian suuri syvyysterävyysalue).




Ollin kuvat onnistuivat mielestäni niin ikään kohtuullisen hyvin - ensin melko normi ja sitten vähän reippaampi ilme.





Yleiskuvat, joissa Martti kuvaa, Antti on kuvattavana, Kaija käyttää heijastinta, Jyrki neuvoo sekä (jälkimmäisessä kuvassa) kaima Ari varmistaa hiusvaloa ja  Raimo muuten mukana  - olivat siinä mielessä haasteellisia, että valotukset eivät olleet kohdallaan, niissä oli noin 1,5 aukon alivaloitus, mutta kun oli kuvannut RAW-muodossa, asian sai lähes korjattua.




Ensi viikon harjoitustehtävää tuli harjoiteltua kotona. Ei näytä olevan ihan helppoa saada edes kelvollista kuvaa itsestään käyttäen jalustaa, manuaaliasetuksia ym. Tässä tuli harjoiteltua normikuvaa itsestä (joskin vaimoni kommentoi, ettei ihan tavallinen, vaan  pelottavan näköinen ilme) vaikka tilanteesta, kun tulen töistä kotiin. Rajaus ehkä turhan tiukka, mutta tähänkin meni muutama kymmenen otosta. Eteisen oven reunalistan halusin tarkoituksella jättää näkyviin, ettei ole aivan steriili tausta.

lauantai 16. lokakuuta 2010

Teemana syksy ja ihminen - harjoitustehtävä 4


Tällä kertaa piti yhdistää samaan kuvaan sekä syksy että ihminen ja saada aikaan symbolinen kuva / kuvituskuva ja vielä niin, että käytetään salamaa. Vaikealta tuntui - piirtelin pari luonnosta vihkoon - ensimmäinen toteutuikin (syksyinen reippailija), toinen (syksyn masentama ihminen pihalla keltaisten lehtien putoillessa ihmisen päälle) jäi ideatasolle - toteutus osoittautui sellaiseksi, että kuvaajan kädet loppuivat kesken. Ei onnistunut oikein sekään, että kuvattava heitti ensin lehdet ilmaan ja kävi sitten istumaan pihapöydän ääreen.

Toiseksi kuvaksi tuli sitten päivää ennen harjoituksen antoa otettu kuva Nukarinkoskelta. Lisavaloa antamassa  on kuvaajasta katsottuna vasemmalle sillan kaiteen päälle asetettu pikkusalama.  Tämän kuvan ongelmaksi / oudoksi kohdaksi muodostui vasen käsi, johon jäi sekä toisen käden käsine että päähine. En ryhtynyt kuitenkaan korjailemaan kuvaa (tuskin olisin osannutkaan kloonata tai rakentaa muuten Photoshopilla kättä).


Laitan tässä joukkoon vielä harjoitustehtävään kuulumattomankin kuvan. Nukarilaisena täytyy mainostaa tässäkin Vantaanjoen kauneutta Nukarinkosken (ja miksei Myllykoskenkin) kohdalla. Joen myötäisesti kulkee  hyvä ulkoilureitti.



lauantai 9. lokakuuta 2010

Harjoittelua salamilla - harjoitustehtävä 3 (28.9)

Käytössä oli useita salamia (siis sekä studio sellaisia että pikkusalamia). Näissä kuvissa käytettiin kahta studiosalamaa. Viimeisessä kuvassa näkyy kahden ensimmäisen kuvan asetelma. Kärsivällisinä kuvattavina olivat Antti ja Martti. Vesivärimaalaus löytyi käyttöömme yläkerran kaapin päältä - se auttoi kuvaamisessa - tyhjä maalausteline olisi ollut  tylsempi. Kiitoksia TM:lle.








maanantai 4. lokakuuta 2010

Jälleen valokuvakoulussa

Nyt ollaan taas Hyvinkäällä valokuvakoulussa. Harjoitellaan blogin luontia ym. toimintoja. Mielellään liittäisi kuviakin, mutta nyt harjoitellaan atk-luokassa ja kuvat muualla. No joku lähipäivä. Ensikokemus myös Macin kanssa - ihan hyvä näyttö (iso ja muutenkin hyvä) ja pieni, mutta toimiva näppäimistö.

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Aloitin kaksi uutta asiaa nyt syksyllä

Nyt olen sitten syksyn alussa aloittanut kaksi uutta asiaa: kaksivuotisen valokuvauskoulun Hyvinkäällä ja blogin pitämisen. Tarkoitus olisi laittaa näytille valokuviakin, kunhan niitä saadaan aikaan.